ALTO – Archive and Content Library

A Disk Archive Corporation (DAC) nagy kapacitású, nagy rendelkezésre állású megoldásokat fejleszt, nagy mennyiségű médiatartalmak hosszú idejű tárolására. Broadcasterek és profi felhasználók számára az ALTO hard-diszkes archívum alternatívát jelenthet az adatszalagos archívumokkal szemben amellett, hogy a tartalom könyvtárak sokkal könnyebben elérhetővé válnak a napi működésben. Az ALTO arra lett optimalizálva, hogy a hosszú távú, biztonságos médiatárolást alacsony költség és kis környezeti terhelés mellett végezze. Képes egyesíteni az archív funkciókat a hír és utómunka rendszereket kiszolgáló, költséghatékony tárolással. Alkalmas Video On Demand vagy HD/SD adáskijátszó rendszerek kiszolgálására.

Több mint 25 évvel ezelőtt, az adatszalagos tárolás még logikus választás volt lemezes tárak és broadcast archívumok biztonsági másolatainak elkészítéséhez. Ez volt ez egyetlen megoldás, mely képes volt nagy kapacitásra és teljesítményre elfogadható áron. Végül a szalagos rendszereknek határt szabtak a komplex mechanikai megoldások, melyek a kazetták kiválasztásához, betöltéséhez és olvasásához szükségesek. Elérésük továbbra is lineáris, melyhez csak véges számú író/olvasó egység használható.

A szalag nélküli munkafolyamatok mára mindennapossá váltak a médiaiparban, gyártási folyamatok és az adáskijátszás kiszolgálására. Az ALTO rendszer alkalmazásával ezek az előnyök kiterjeszthetők az archívumokra és a tartalom könyvtárakra is.

Egy általános szalagos rendszerben, kisszámú író-olvasó egység szolgál ki nagyszámú kazettát. Külön robotrendszer szükséges azok mozgatásához, valamint bonyolult menedzsment rendszer szükséges az írás- olvasás vezérléséhez. A merevlemezes egységek eredendően rendelkeznek írás- olvasási lehetőséggel, mellyel képesek a közvetlen elérésre, ezáltal olcsóbb menedzsment rendszerekkel felügyelhetők.
Az adatközpontok és felhőszolgáltatók generálta igény hatására ma már 8TB diszk drive-ok is elérhetők, melyeknek Terabyte-ra eső ára megegyezik a szalag catridge-okkal. Az archiváló rendszerek számára azonban más megoldás szükséges, mint amit egy szokásos RAID nyújtani tud, annak érdekében, hogy a megfelelő biztonság hosszú időre, jelentős fenntartási költségek nélkül biztosítható legyen.
Az ALTO-ban használt meghajtók leállnak, illetve kikapcsolnak, ha nem történik írás vagy olvasás, csökkentve ezzel az energia felhasználást és nagymértékben növelve a lemezegységek élettartamát, de az új technikák megkövetelik a lemezhibák elleni védelmét is.

A RAID technológiák a tároló rendszerek kapacitásának és sávszélesség növelésének céljából lettek kifejlesztve, abban az időben, amikor a lemezek kapacitása még lényegesen alacsonyabb volt. A RAID technikák még mindig alkalmazzák az ”Online Tier 1” és a „Nearline Tier 2” tároló struktúrát, de a RAID alkalmatlan a nagy mennyiségű, ritka elérésű, nagy kapacitású lemezen történő tárolás kiszolgálására.

Specifikáció: 

 
A gazdaságos és biztonságos archiválási kötetet az adatreplikáció biztosítja.

A lemezhibát követő, hosszadalmas újraépítési folyamat egy normál RAID esetében hosszú időre sebezhetővé teszi az értékes tartalmakat arra az esetre, ha újabb lemezhiba következne be. Általánosan 1 Tb lemez újraépítése 1 napot vesz igénybe. 5-10 napos újraépítés nem garantál megfelelő védelmet az adatvesztéssel szemben.

A cluster storage és a tükrözött RAID megvédhet ugyan az adatvesztéstől, de jelentős installálási költséggel és sokkal nagyon áramfogyasztás mellett üzemeltethető. Több lemezt 3-4 évenként cserélni kell, így nem tekinthető gazdaságok megoldásnak. Az ALTO által alkalmazott adatmásolási, replikációs technológia sokkal biztonságosabb, a felhasználó által választható védelemmel és rövidebb visszaállítási idővel rendelkezik mint a RAID vagy Cluster megoldások. Lehetőséget biztosít, az un. green lemezmeghajtók alkalmazására, melyeknél a nem aktívan használt lemezek leállnak, energiát takarítva meg ezzel és megnövelve élettartamukat. Az ALTO egyedülálló módon lehetővé teszi, hogy egyes lemezek eltávolíthatóak legyenek a tárolóból, külső tárolásra vagy projektek közötti adatátvitel céljából. Teljes áramszünet vagy szervizelés esetén a lemezmeghajtók egyesével kiemelhetők és használhatók bármilyen Windows, Mac vagy Linux számítógépes dokkoló egységben.

Skálázható, rugalmas és megbízható adatarchiválás

Az ALTO moduláris kiépítésű. Tartalmaz egy ALTO 48 slot-os alaprendszert, ami 60 férőhelyes EX-60 bővítő egységekkel egészíthető ki, ezáltal a későbbi bővítés az induló árhoz képest alacsonyabb költséggel oldható meg. Rendelkezik a vezető MAM, DAM és Arhive-menedzsmet megoldások integrációjával, melynek alapja az ALTO Filer, Virtual File System, ALTO Connect vagy ALTO API alkalmazás, attól függően, hogy kis munkacsoport vagy utómunka, esetleg hírgyártó megoldásról van szó, egészen a több petabyte-os vállalati rendszerekig. Az üzemelés egy, akár két lemezmeghajtót tartalmazó ALTO alaprendszerrel is elindítható és tovább bővíthető bármilyen, a gyártó (DAC) által támogatott meghajtóval.


Az ALTO architektúrája archívumok és tartalom könyvtárak igényei alapján lett kifejlesztve

Az ALTO a MAID architektúra egyedülálló változata, archívumok, tartalom könyvtárak és mentési megoldások számára tervezve, függetlenül vezérelt, nagy kapacitású lemeztömböket alkalmazva. Minden lemez, amely aktuálisan nincs használatban írásra vagy olvasásra, leállításra kerül. Egy azonos teljesítményű RAID rendszerhez viszonyítva ezáltal, óránként 500 W-nyi energia takarítható meg alaprendszerenként és 600W –nyi bővítő egységenként. A teljes élettartamot tekintve ez több Megawatt óra energiamegtakarítást és jelentős üzemeltetési költség csökkenést jelent. Számítások szerint éves energia megtakarítás Petabyte-onként 77 Megawatt körül alakul. A nem használt lemezek leállítsa jelentősen megnöveli azok élettartamát is. Csökkenti a javítási költségeket és a szervizelés által kiesett időt, emellett gyorsabb elérést és non-lineáris hozzáférést biztosít, szemben a lineáris, szalagos archívumokkal.

Alacsony bekerülési költségű lemezmeghajtók

Az ALTO archívum normál, kereskedelmi forgalomban elérhető hard-diszkeket képes fogadni a legnevesebb gyártóktól, mint Western Digital, Seagate, Hitachi és Toshiba. Ezen szállítók aktívan fejlesztik eszközeik kapacitását, csökkentik energia fogyasztásukat és növelik azok teljesítményét, figyelembe véve az adatcenterek és a Cloud szolgáltatók igényeit. A Disk Archive Corporation által jóváhagyott típusok „polcról leemelhető” formában beszerezhetők és használhatók az ALTO rendszerben. Az ALTO storage egy induló lemezkészlettel kerül szállításra, mely elegendő az üzembe helyezéshez és telepítéshez. A felhasználó ezt követően, a kompatibilitási listában szereplő lemezeket a tárolási igény növekedésének figyelembe vételével, helyi szállítótól szerezheti be, biztosítva ezzel a helyi piaci árakhoz való igazodást és a helybeni garanciaérvényesítés kényelmét.
A Disk Archive Corporation költségvetési céllal ajánlataiban feltüntet egy becsült lemezkeretet a megcélzott, teljes kapacitási igényének megfelelően.

Lemezvásárlás a működési keret terhére

Az ALTO egyedülálló kialakításának köszönhetően a lemezmeghajtók a növekedési igény ütemében vásárolhatók meg. A felhasználónak így lehetősége van azt beépíteni az üzemelési költségekbe. A video szalagok és az adatkazetták esetében ez bevált gyakorlat. Az ALTO ezt a lehetőséget kínálja a hard- diszk archívum esetében is, ezzel a tárhely bővítés nem jelent olyan költségtöbbletet, amely lassíthatná a beszerzési folyamatokat.

Adatmásolás és adatmozgatás

Csakúgy, mint az adatszalagos könyvtáraknál, az ALTO, a felhasználó által választható adat- többszörösítési módszerrel védi a tárolt információt, szemben a hagyományos RAID technológiával, mely nem jelent igazi védelmet az értékes médiaanyagoknak. Az ALTO magasabb szintű védelmet nyújt azáltal, hogy komplett állományokat több helyen, különböző lemezeken helyez el. Ezzel lehetőség van a lemezek biztonságos leállítására és a meghajtók cseréjére. Az ALTO ezzel együtt a maximális tárhely hatékonyságra törekszik.

Rendszer áttekintés – „ALTO Connect” virtuális fájlrendszert használó archívum

Az ALTO tárak kezelésének legegyszerűbb módja az ALTO Connect alkalmazás, mely virtuális tárrendszert hoz létre az ALTO storage-okhoz. Lehetővé teszi, hogy a tároló a hálózaton virtuális CIFS/SaMBa file-rendszerként jelenjen meg. Az állományok egy egyszerű FTP klienssel vagy Windows Explorer-el tölthetők fel az ALTO-ra, de számos MAM, DAM vagy Achive Management szoftver illeszteni tudja ezzel automata munkafolyamataiba.

Amikor egy állomány feltöltésre kerül az archívumba, az ALTO Connect automatikusan 2 példányt hoz létre biztonsági okból. A másolati példányok száma a felhasználó által meghatározható és különböző felhasználói csoportokra különböző számú lehet. A szállított konfigurációkban az ALTO Connect szoftver előre telepítve van az ALTO rendszerkészüléken, megkönnyítve ezzel az üzembe helyezést. A belépő rendszer egy 48 lemezhelyes, ALTO szerverházat tartalmaz 2 „starter” lemezzel, ami szükséges és elégséges a működés megkezdéséhez.

A kapacitás bővítése helyileg vásárolt meghajtók behelyezésével történhet. Valamennyi lemezhely feltöltése után, a tárhely növelése két vagy három ALTO EX-60 bővítő egységgel lehetséges. A bővítők egyszerű Data Interconnect kábellel csatlakoztathatók, nem igényelnek további konfigurálást vagy port beállítási feladatokat. A fejlesztést a saját műszaki munkatársak el tudják végezni, nem igényel gyártói jelenlétet. A bővítő egységek csatlakoztatása után a kapacitás növelés újra, lemezről lemezre történhet. Az ALTO Connect lehetővé teszi, hogy az alkalmazott MAM, DAM, vagy archívum menedzser szoftver a kibővített tárterületet teljes egészében használni tudja.